Banaba yaprağı günümüzde takviye olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Pek çok kişi banaba yaprağının kilo üzerindeki etkilerini araştırmaya başladı. Bu yazıda banana yaprağı konusunda detaylardan bahseceğiz. Peki, banaba yaprağının faydaları nelerdir?
Banaba Filipinler’de yaygın olarak yetiştirilen ağaçlardan bir tanesidir. Doğal tedavi yöntemlerinden yararlanmak isteyen kişiler bu yaprağı antidiyabetik olarak kullanıyor. Bu ağacın yapraklarının özleri kapsül olarak satışa çıkarılıyor. Bu kapsüller özellikle kilo vermek için kullanılıyor.
Banaba yaprağı ekstraktının aktif bileşenleri korosolik asit, lagerstroemin ve gallotaninlerdir. Korosolik asit daha çok;
Banaba yaprağı aynı zamanda yağ seviyesinin düşmesine de yardımcı olur.
Banaba yaprağı takviyeleri FDA tarafından tıbbi kullanım için onaylanmamıştır. Bu ürün klinik araştırmalardan yoksundur. Yine geçerli araştırmalara göre;
Banaba yaprağı, glikoz toleransını artmasını sağlayarak kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Vücuttaki glikoz üretimini % 30’a kadar azalan banaba yaprağı kilo alımına neden olmaz.
Diyabet kilo alımına neden olur. Kan şekerini azaltmak için kullanılan antidiyabetik ilaçlarda yağ alımını teşvik ediyor Yapılan araştırmalar göre Banaba yaprağının kilo alımını arttırdığı gösterilmemiştir. banaba’nın nişasta ve glukagon gibi maddeleri parçalamaması da ana etkenlerden bir tanesidir.
Yapılan araştırmalarda Banaba yaprağı ekstresinin süperoksit seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Süperoksit hücrelerin düzgün çalışmasını engeller. Enfeksiyon bölgesinde bakteriyel sağ kalım oranını arttıran bu durum hastalıklara neden olabilir.
Banaba yaprağı ekstresi, içerisinde gallotanninler bulundurur. Banabanın bileşenlerinden biri tannik asit, kalp hastalığına neden olan endotelin üretiminin engellenmesine yardımcı olur. Banabada önemli bir bileşen olan korosolik asit kan basıncının düşmesine yardımcı olur.
Steatohepatit, karaciğerde aşırı yağ birikmesine neden olur. Aşırı şeker tüketimi bu hastalığın ana nedenlerinden bir tanesidir. Yapılan araştırmalar Banaba ekstresinin karaciğer hasarını azaltılmasında yardımcı olduğunu göstermiştir.
Banaba yaprağınad bulunan yararlı asitler, virüslerin insan hücrelerini almak için kullandığı enzimlerin engellenmesine yardımcı olur. Hücrelerde, bu asitler HIV gibi patojenlerden viral enfeksiyonun önlenmesine de yardımcı olabiliyor.
Klinik çalışmalarda herhangi bir yan etki görülmemiştir.
Bu tür bitkilerin diyabetik ilaçlarla beraber kullanılmaması tavsiye edilir.
Belirli bir banaba ekstresi dozu bulunmamaktadır. Heniz bu konuda yeterince güçlü bir klinik çalışma gerçekleştirilmemiştir. Yapılan mevcut klinik çalışmalarda fayda sağlayan dozlar bulunmaktadır. Banaba özütü, hap biçiminde satışa çıkarılmaktadır. Standart oranları bulunmasa da dozaj önerileri, ürüne ve haplardaki banabın bileşim yüzdesine bağlı olarak değişebilir. Pediatrik çalışmalar kesin şekilde bilgi vermemektedir. Bu yüzden mutlaka bir tıp uzmanının tavsiyesinden destek almanız gerekir. Özellikle doktor gözetimi olmadan çocuklara banaba özütü kesinlikle verilmemelidir.
Klinik çalışmalara göre Banaba, insülin duyarlılığını arttıran maddeler bulundurmaktadır. Banaba düzenli olarak kullanıldığı zaman kan şekerini de düşürmüş ve kilo alımının da engellenmesine yardımcı olmuştur. Hamile kadınlar ve çocuklarda detaylı çalışma yapılmasa da Banaba yaprağı tüketilmesi güvenli ürünlerden biri kabul edilmiştir. Banaba kan şekerini azaltan diğer bileşiklerle etkileşime girebilmektedir. Fakat bu durum henüz kanıtlanmamıştır.
Banaba yaprağı dünya üzerinde sıklıkla kullanılan bitkilerden biri olmayı başarmıştır. İçerisinde bulunan etken maddeler sayesinde vücudumuza pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlıklı bir hayat sürdürmek için sizde banaba yaprağından yararlanabilirsiniz.