Shea Yağı Faydaları, Zararları, Kullanımı, Ne İşe Yarar? 

Nisan 2, 2018 Bitki Yağları

En büyük zenginliğimiz olan sağlığımız için son yıllarda gittikçe yaygınlaşan doğal beslenme trendi doktorlar tarafından da destekleniyor. Ayrıca konu sonuçta kozmetik ürünlerini de kapsamaya başladı, örneğin doğal krem sayılan malzemelerin çeşitlerini daha çok duymaya başladık. Shea yağı duyulmaya başlayan doğal nemlendirici çeşitlerinden biridir.

İsmine shea butter olarak da rastlanmaktadır. Tereyağı anlamına gelen butter kelimesi iyi bir tanımlamadır, çünkü shea yağı tereyağı kıvamındadır. Doğada şimdiye kadar bilinen en güçlü nemlendirici olarak kabul edilmiştir ve cilt bakımı için mükemmel bir krem sayılmaktadır. Karite yağı diye de duyabilirsiniz, çünkü bir Afrika ağacı olan karitenin fıstığa benzeyen meyvelerinden elde edilmektedir. Bu ağaç gerçekten ilginç bir yapıdadır, boyu 25 metreye kadar uzayabilir ve insanlar tarafından yetiştirilemez. Doğada kendiliğinden büyür.

Ağacın 250 yıl kadar yaşadığı da bilinmektedir. Afrika kültürlerinde “Dilek Ağacı” olarak yer alıyor. Meyveleri Afrika’lı kadınlar tarafından toplanmakta, kurutulmakta ve macun kıvamına gelene kadar dövülmektedir.

Kozmetik Dünyasında Shea Yağı

Elde edilen bu macun kozmetik sanayinin ilgisini çok fazla çekmeye başladı. Çünkü cilde krem gibi sürüldüğü zaman teni nemlendiriyor, çok hızlı emiliyor ve koruyucu bir tabaka yaratıyor. Böylece kızgın güneş altında bile cildi koruma altına alıyor.

Afrika güneşi altında doğal olarak yıllardır bilinen ve günlük hayatta çok işe yarayan özelliklerdir bunlar. Ayrıca yapılan incelemeler sonucu içinde A, D, F ve E vitaminlerinin bolca olduğunun fark edilmesiyle birlikte bitkinin değeri arttı. Sözü edilen bu vitaminlerin hepsi cildi toplayan, canlandıran ve hücre yenilenmesi sağlayan bileşiklerdi. Ve hepsi shea yağının faydaları hanesine yazıldılar.

Birçok güneş bakım ürününde bulunan Shea yağı son yıllarda doğal ürünlere yönelim arttığından çok sık kullanılan bir yağ ürünü haline gelmiştir. Bu yüzden Shea yağının kullanılması söz konusu olduğunda kozmetik dünyasının öncüleri bu ürünlerin tercih edilmesini sağlamıştır.

Shea Yağının Faydaları

Shea yağı nemlendirici etkisinin yanında diz ve topuk gibi hemen sertleşiveren deri parçalarının yumuşak kalmasına da yardımcı oluyor. Sivilcelerin geçmesine destek veriyor.

Kozmetik sanayi onun saçlar için de çok yararlı olduğunu keşfetti. Yıpranmış ve kuruyup kalmış saçlara gerekli nemi sağlıyordu. (Örneğin biraz bal, yarım kaşık kadar shea yağı ve biraz da kurutulmuş adaçayı yaprağını yarım şişe maden suyu ile karıştırıp saçlarınıza yumuşak hareketlerle sürebilirsiniz. Yarım saat kadar bekletin, sonrasında normal biçimde, şampuan kullanarak saçınızı yıkayın. Zamanla saçınızın beslendiğini ve canlandığını göreceksiniz.) Bu yağın doku enfeksiyonlarına karşı sağaltıcı etkileri olduğu, ciltteki kızarıklıkları giderdiği, kesikleri hızla iyileştirdiği de bilinen pozitif etkileri içindedir.

Güneş ışınlarından cildi kesinlikle koruduğunu ise bir kez daha belirtelim. Hamilelik sonucu oluşan doğal karın çatlaklarının giderilmesinde de rahatlıkla kullanılmaktadır. Yani özetleyecek olursak, Shea yağı faydaları şunlardır;

  • Antioksidan olduğu için cilt bakımında kullanılır,
  • Yaraları iyileştirir,
  • Sindirim bozukluklarının giderilmesini sağlar,
  • UV ışınlarından koruduğu için güneş kremi olarak kullanılabilir,
  • Kolesterole iyi gelir,
  • Kas ağrılarına masaj yapılarak uygulanırsa giderir,
  • Yaşlanma karşıtıdır,
  • Bebeklerin cildine uygulanabilir,
  • Dudaklardaki çatlakları giderir,
  • Cildi ve saçları güzelleştirir,
  • Böcek sokmalarını tedavi eder,
  • Ayak nasırlarını tedavi eder,
  • Kafa derisi için ideal bir bakım çözümüdür.

Yani birçok cilt hastalığı, akne problemi gibi farklı cilt sorunlarının giderilmesi söz konusu olduğunda Shea yağından yararlanılması mümkün olur.

Shea Yağının Zararları

Shea yağının faydalarından bahsettikten sonra zararı var mı? Karite ağacının meyveleri fındık yapısındadır. Bu yüzden shea yağı bir çeşit fındık yağıdır ve kullanmanın sakıncası da buradan çıkmaktadır. Bu doğal yağ fındık alerjisi olan kişilerde tehlike yaratabilir. Shea yağının zararları gibi bir konuda fazla olumsuzluk görülmüyor, sadece çok kullanıldığında cilt yağlı bir görünüme geçebilir. Fakat shea yağının yan etkileri daha çok fiyatından dolayı konuşuluyor. Çünkü oldukça pahalı bir ürün ve az bir miktarı için bile yüksek dolar rakamları telaffuz ediliyor. 30 yıldır kozmetik sanayi içinde kullanılıyor ama az üretildiğinden fiyat düşmüyor.

Gene de erken yaşlanmayı önlemek ve genç görünmek sizin için daha önemliyse tercihiniz gönül rahatlığıyla shea yağından yana olabilir. Bebeklerdeki pişiklere karşı kullanıldığı da yazılıyor ama daha hassas bir cilde sahip olan bebeklerde shea yağı kullanmadan önce doktora danışılması daha faydalı olacaktır.

Shea yağı tıpkı nemlendirici kremler gibi direk cilde sürülebilen bir üründür ve normal miktar kullanımı bile sonuç almada yeterlidir. Kremsi yapısı sayesinde çok kolay kullanılır.

Shea Yağı Göz Çevresi

Her insanın en büyük sorunlarından olan yaşlanma belirleri göz çevresinde baş gösterdiğinde önlem alınması beklenir. Bu durumda Shea yağı göz çevresi için uygulandığında kırışıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.

Cilt için özellikle tercih edilen bu yağı birçok kozmetik ürünün içinde görsek de en iyi kullanım şekli olarak ham olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Özellikle akne sorunu olanların bir numaralı kurtarıcısı olan bu ürün, birçok cilt bakım ürününden daha etkilidir. Göz çevresi ve cilt için güvenle kullanabileceğiniz Shea yağı ile göz çevrenizin her zaman genç görünmesi, cildiniz antioksidan etki sayesinde diriliğini koruması mümkün olacaktır.

Shea Yağı Akne

Akneli ciltlerin A vitamini takviyesine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda UV ışınlarının zararlı etkilerinden de korunmaları gerekmektedir. Bu yüzden düzenli olarak kullanılan ham Shea yağı akne tedavisinde etkili bir yöntem olarak tercih edilebilir.

Ham olarak aldığınızda kremsi yapısıyla kolayca sürebileceğiniz yağı, parça uçlarınız yardımıyla temiz cildinize sürerek kullanabilirsiniz. Her mevsim güvenle kullanacağınız Shea yağının da birçok ürün gibi aşırı kullanılması zararlı olabilir. Bu yüzden güvenli bir kullanım yöntemi için Shea yağının günde bir kez yüz için kullanılması ideal bir seçim olacaktır.

Akne probleminin giderilmesi ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için her gün kullanabileceğiniz ürünleri, yağlı saçlarınız için de tercih edebilirsiniz.

Shea Yağı Selülit

Antioksidan özelliği ile vücut bakımında da kullanılan Shea yağını masaj yaparak selülit olan bölgeye sürdüğünüzde daha diri ve genç görünmeniz mümkün olabilir. Bu da shea yağının faydaları arasında sayılabilmektedir.

Düzenli olarak kullanıldığında Shea yağı ile cildinizin genç görünmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle kilo veren kişilerdeki derinin sarkması durumunu toparlayıcı etki gösteren Shea yağı ile daha ideal bir görünüme ulaşmanız söz konusu olacaktır. Sağlıklı ve genç ciltler için cilt bakım ürünlerinde farklı bir seçenek olarak bu yağı da deneyebilirsiniz.

Shea Yağı Faydaları, Zararları, Kullanımı, Ne İşe Yarar?  Kullanıcı Yorumları

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir