Sığla Yağı Faydaları, Zararları, Kullanımı

Eylül 12, 2018 Bitki Yağları

 

Günümüzde kullanılmakta olan sığla yağı nedir ve ne şekilde kullanılır? Özellikle kullanıcıların merak ettiği konular arasında bulunmaktadır. Faydalı olması nedeni ile tercih edilmekte olan ürünler arasında yer almaktadır. Doğru şekilde kullanımı sayesinde istenilen etkinin elde edilmesini sağlayabilir. Giderek yaygınlaşan kullanımı konusunda özellikle kullanıcıların dikkatli olmasında fayda vardır.

Doğal olarak oluşması ve sığla ağacının gövdesinden elde edilmesi kullanıcılar açısından yapılacak olan uygulama sırasında önerilen şekilde uygulama yapılması sayesinde fayda sağlayabilir.

Sığla Yağı Nedir?

Sığla ağacının gövdesinden sızmakta olan reçine verilen addır. Vernik ve aynı zamanda yapışkan özelliğe sahip olan tahin renginde ağır kokusu ile bilinen açık kahverengi bir üründür. Yapışkan özelliğinin yanı sıra cilde bulaşması durumunda özellikle alkolle çıkartılması mümkün olduğundan dikkat edilmesi gerekir. Cilde bulaşması halinde kolonya veya aseton ile uygulama yapılarak çıkartılabilir.

Sığla Yağı Nerede Yetişir?

Türkiye’de yetişmekte olan sığla yağı özellikle Fethiye, Marmaris ve Köyceğiz bölgelerinde yetişmektedir. Tüm Anadolu’da geçmiş dönemlerde yetişirken günümüzde buzul çağının ardından menteşe dağının eteklerinde koruma altına alınması nedeni ile bu bölgelerde yetişmektedir. Dünya genelinde Çin ve Amerika gibi bazı bölgelerde de yetişebilir. Günümüzde özellikle büyük oranda üretim alanı Muğla’nın Marmaris bölgesi olarak bilinir.

Sığla Ağacı Tarihçesi

Mısırlılar döneminde de mumyalama işlemi için kullanılmakta olan ürün daha sonrasında Hipokrat döneminde ise cilt yaraları veya mide ülseri üzerinde etkili olması nedeni ile kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise Neşah sultan tarafından üretimi sağlanarak bu şekilde Mısır’a ihracatı yapılmıştır. Geçmişten günümüze kadar gelmiş olan ürünler arasında yer almaktadır.

Sığla Yağı Nasıl Elde Edilir?

Bölgede yaşamakta olan ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olan köylüler tarafından toplanabileceği gibi aynı zamanda orman işçileri tarafından da toplanabilir. Ağacın gövdesinden sızan reçine toplanarak elde edilmektedir.

Toplanan rehineler daha sonrasında ise kaynatma işleminden geçirilir. Kaynatma işlemi yapıldıktan sonra presleme işlemi yapılmaktadır. Bu şekilde elde edilen sığla yağı daha sonrasında satışa sunulmaktadır.

Sığla Ağacı Ürünleri Kullanım Alanları

Geniş kullanım alanına sahip olması sayesinde günümüzde farklı alanlarda kullanımı mümkündür. Sabun, ilaç, kozmetik sanayisi en çok kullanıldığı alanlar arasında yer almaktadır. Avrupa’da da büyük ilgi geçen ürünlerden biridir. Farklı amaçlar için kullanımı söz konusu olduğu gibi sağlamış olduğu faydalar nedeni ile tercih edilir.

Sığla Yağının Faydaları Nelerdir?

Özellikle sağlamış olduğu faydalar nedeni ile günümüzde yaygın olarak kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Kullanıcılar için sığla yağının faydaları oldukça fazladır.

Doğru şekilde kullanılması istenilen etkinin elde edilmesini sağlayabilir. Bu nedenle kullanıcılar önerilere uygun şekilde ürünü kullanarak istedikleri gibi olumlu etki edebilirler. Tedaviye yardımcı olması nedeni ile kullanıldığı gibi geniş kullanım alanına sahip olması farklı amaçlar içinde kullanılmasını sağlamaktadır.

  • Stresin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Ağrı ve iltihap problemi üzerinde olumlu etki sağlayabilir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
  • Uyku problemi yaşayanlarda özellikle daha rahat şekilde uykuya dalma etkisi sağlayabilir.
  • Sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilir.
  • Mikrop kırıcı özelliği sahiptir. Aynı zamanda kanamanın durmasını kolaylaştırabilir.
  • Hormonların düzenlenmesine yardımcı olarak doğurganlığın artmasını sağlayabilir.
  • Cildi iyileştirici etki sağlayabilir.
  • Yaşlanma karşıtı etki sağlayabilir.
  • Hafızanın güçlenmesine yardımcı olabilir.

Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?

Farklı şekillerde kullanımı söz konusu olabilir. Bu nedenle özellikle kullanıcılar sığla yağı kullanımı konusunda amaçlarına uygun şekilde tercihlerini belirleyebilirler. Belirlemiş olduğunuz amaca göre tercih edeceğiniz kullanım şekilleri değişebilir. Aç karnına kullanılması gerekir. Bu sayede istenilen etkiyi sağlayabilir.

  • Stresi azaltmak için banyo sırasında kullanılabilir.
  • Vücutta oluşan ağrıları azaltmak için ağrıyan bölgeye uygulanabilir.
  • Antiseptik özelliğe sahip olduğundan mikropları yok etmek için kullanılabilir.
  • Grip ve soğuk algınlığı durumumda kullanılabilir.
  • Kırışıklık ve yaşlanma belirtileri azaltmak için ciltte kullanılabilir.
  • Hazımsızlık problemine karşı kullanılabilir.

Sığla Yağı Nasıl Hazırlanır?

Ağrılara karşı kullanmak isteyenler için sığla yağı nasıl hazırlanır? Diye düşünenler evde karışım hazırlayarak kullanabilirler.

Malzemeler

  • 5 damla sığla yağı,
  • ¼ bardak jojoba yağı soğuk sıkım,
  • 2 damla lavanta yağı,
  • 2 damla nane yağı,

Yapılışı

Gerekli olan bütün malzemeler bir şişe içerisine konularak karışımın homojen hale gelmesi için çalkalanır. Daha sonrasında hazırlanan karışımdan bir çay kaşığı kadar alınarak vücutta ağrının oluştuğu bölgeye uygulanabilir.

Eklem ağrıları üzerinde de etkili olabilir. Kişiler kullanım amaçlarına göre en uygun tarifi deneyerek ürünü kullanabilirler.

Malzemeler

  • 14 damla sığla yağı,
  • 8 damla zerdeçal yağı,
  • 10 damla portakal yağı,
  • 2 yemek kaşığı tatlı badem yağı

Yapılışı

Gereken malzemeler bir damlalık içerisine konularak karıştırılır. Daha sonrasında eklem yerlerine sürülür. Masaj yaparak uygulama yapılması kullanıcılar için herhangi bir sorun yaşanmadan istenildiği gibi eklem ağrılarından kurtulmalarını sağlayabilir.

Stres gidermek amacı ile de sığla yağı karışımı hazırlanabilir. Doğru şekilde hazırlanması sorun yaşanmadan uygulama yapılmasını sağlamaktadır.

Malzemeler

  • 10 damla sığla yağı,
  • 5 damla bergamot yağı,
  • 5 damla lavanta yağı,
  • 1 bardak tam yağlı süt.

Yapılışı

Bir kavanoz içerisine ilk olarak süt konulur. Daha sonrasında yağlar eklenir ve ağzı kapatılarak iyice çırpılır. Homojen hale geldikten sonra küvet içine sıcak su konularak karışım eklenebilir. Banyo sırasında özellikle rahatlatıcı etki sağlaması nedeni ile kullanılabilir. Küvet içerisinde 30 dakika beklenmesi yeterli olacaktır. Bu sayede gevşeyebilir ve üzerinizdeki stresten kurtulabilirsiniz.

Sığla Yağı Ne İçin Kullanılır?

Kozmetik alanında kullanıldığı gibi aynı zamanda oluşan hastalıklarda olumlu etkiler sağlaması nedeni ile de kullanılabilir. Geniş kullanım alanına sahip olan yağ doğal olması sayesinde kullanıcılar için avantaj sağlayabilir.

Farklı alanlarda kullanımı sırasında en uygun şekilde kullanılması gerekir. Geçmişten günümüzde kadar yaygın kullanıma sahip olan yağ özel olarak ağaçtan elde edilerek gerekli işlemlerden geçirildikten sonra kullanıma hazır hale getirilmektedir.

  • Mide ülseri,
  • Sindirim problemleri,
  • Bağırsakta oluşan yaralar,
  • Ciltte oluşan yaralar,
  • Gastrit rahatsızlığı,
  • Sedef hastalarının yaralarında,
  • Solunum yolu hastalıkları olması durumda tedaviye yardımcı olması amacı ile kullanılabilir.

Sığla Yağının Zararları

Bazı durumlarda mide yanması problemine neden olabilir. Aynı zamanda kanın incelmesine sebep olduğundan kanama oranını arttırabilir. Kişinin bu yağa alerjisi olabileceğinden kullanımı sırasında dikkatli olunması gerekir. Özellikle istenmeyen durumların oluşması halinde mutlaka uzman doktora danışılması gerekir. Kişiden kişiye göre ortaya çıkacak olan zararlı etkiler değişebilir.

Sığla Yağı Faydaları, Zararları, Kullanımı Kullanıcı Yorumları

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir